Der var blandede forventninger til Black Friday i år, da man mente at corona-pandemien ville sætte en stopper for mange butikkers udsalg pga. restriktioner. Derfor var der bekymringer om at danskerne ville fravælge storcentre og butikker, og i stedet gå online med deres køb.

Men med meldinger om at dansk økonomi har sat rekord vækst i det sidste kvartal, har der helt sikkert været en opmuntring at spore hos mange og det har muligvis hjulpet på danskernes købelyst og samtidig har de mange fysiske butikker tænkt ud af boksen. På den måde blev Black Friday til Black Week. Så hvordan forløb Black Week reelt set hos de mange fysiske butikker? Det har vi taget et kig på her.  

Stigning i omsætning trods restriktioner

Købelysten har man også mærket hos vores kunder hos FlexPOS, der hovedsageligt består af fysiske butikker i detailhandlen, som er fordelt over hele landet. Her har vi holdt øje med butikkernes omsætning gennem hele Black Week og oplevet en stigning på 15%, fordelt over hele ugen, i forhold til sidste år.

Til gengæld var der færre transaktioner og en lavere omsætning på selve Black Friday ift. sidste år, hvilket højst sandsynligt hænger sammen med, at man har bredt udsalget ud over hele ugen. Derved har de fysiske butikker ikke lidt under restriktioner og en usikker økonomi, men i stedet har de faktisk klaret sig rigtig flot.     

Fra flere steder har der også været meddelelser om, at det er gået over al forventning. F.eks. oplyser DanDomain, som har over 6000 webshops, at der har været en stigning på 51% i forhold til 2019. Nets fortæller også, at de har oplevet en samlet ordrestigning på 20% for hele ugen. Også hos PostNord har man haft tæt på 800.000 pakker gennem pakketerminalen hen over weekenden og det var en kæmpe rekord!

Hvad kan vi lære af det?

Hvis vi skal trække noget konkluderende ud af alle disse tal, så må det være at både forbrugerne og detailhandlen har lyttet til regeringen, og har afholdt Black Week på en god og forsvarlig måde, som har sikret de fysiske butikker et rekordsalg igen i år.

Ved at sprede udsalget ud over flere dage, har alle haft mulighed for at gøre et godt køb, uden at skulle stå i lange kører i butikkerne. På den måde er udsalget i år blevet afholdt på en sikker og forsvarlig måde, og har ikke udelukket de fysiske butikker fra at få en vellykket Black Week. Dertil skal online handlen også have en stor del af æren, da den også slog alle tidligere rekorder for Black Friday. Hele detailbranchen har lyttet og tænkt nyt, og derved vundet på det. 

Derfor var Black Friday, eller Black Week, igen i år en succes, både for de fysiske butikker og for nethandlen. Det giver forventninger om håb for økonomien og et lys ud af corona-mørket, og at detailhandlen er på rette vej igen.